Wat zelfreflectie voor je kan doen

Reflectie of zelfreflectie is een van de meest krachtige manieren om te leren en te veranderen en daardoor beter te presteren. Door ‘in de spiegel’ te kijken en wat er goed én minder goed ging nog eens de revue te laten presteren, leer je van je fouten. ‘We do not learn from experience…we learn from reflection on experience.‘ (John Dewey). Hierdoor maak je dezelfde fout niet zo snel nog eens. Je groeit. Ook helpt reflectie je zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Maar als het ons dan zoveel oplevert, waarom doen we het dan niet elke dag?

Zonde om het niet te doen

Wanneer je af en toe een paar minuten neemt om terug te kijken op je eigen handelen en het effect daarvan, kan je in een korte tijd veel leren. Het is dus zonde om jezelf dit te ontzeggen. We realiseren ons het alleen te weinig. Reflectie maakt je heel bewust van wat je doet. Dit maakt aan de ene kant dat je meer kan genieten van successen, waar we normaal niet zo bij stil staan. Dit motiveert enorm. Aan de andere kant leer je juist van de dingen die minder goed gingen.

Claim de tijd

Ikzelf ben iemand die regelmatig reflecteert (kwam ik achter). Bij mij gaat het eigenlijk vanzelf. Heb ik een presentatie gegeven of een gesprek gehad, in de auto terug naar kantoor evalueer ik voor mezelf altijd. Wat ging goed? Wat ging er minder? Hoe kan ik dit de volgende keer beter doen? Ik ben leergierig en, nog belangrijker, ik vind dat het altijd beter kan, dus voor mij is het een soort tweede natuur. De uitdaging zit hem er in er de tijd voor te nemen. Voor mij werkt het het best direct nadat ik ‘een moment’ heb gehad, zoals een sessie of presentatie. Maar ik heb ook tijden gekend dat ik van de ene afspraak in de andere viel. Toen had ik nog geen 5 minuten tussendoor om terug te kijken. Dat had natuurlijk best gekund, maar die nam ik nooit. Wellicht herkenbaar: als leidinggevende, met een overvolle agenda, is het de uitdaging om tijd te maken om te blijven leren en te reflecteren. Maar zelfreflectie kan je juist dan helpen: het kost relatief weinig tijd en levert veel op. Het maakt je leven uiteindelijk makkelijker, omdat je snel leert. Je merkt binnen afzienbare tijd resultaat. En het kan zomaar zijn dat je ook nog eens versteld staat van je successen, waar je je eerst weinig bewust van was. Dus doodzonde om het niet te doen, toch?

Waarom doen we ‘het’ niet vaker?

Naar jezelf kijken, wat je deed, wat het effect was en hoe het voelde, is voor sommigen een eitje, maar voor een groot aantal mensen helemaal niet zo simpel. Niet iedereen kan makkelijk terugkijken en voor zichzelf op een rijtje zetten wat er wel/niet goed ging en waarom. Het is soms ook niet leuk, omdat het je kan confronteren met je tekortkomingen. Dat kan een drempel opwerpen. Maar wees gerust: iedereen heeft zijn minder sterke punten, niemand is perfect. Dus laat je dat niet weerhouden. Als je je hierover heen zet en denkt in termen van leren, gaat het je juist helpen. Degenen die persoonlijke groei hoog in het vaandel hebben staan, zullen eerder geneigd zijn zelfreflectie toe te passen. Heb je dit minder, probeer het dan bewust in te bouwen. In ons veelal drukke bestaan slokken de waan van de dag, agenda’s, actielijstjes en iedereen die van alles aan ons vraagt ons op. Momenten van bezinning zijn schaars. Je moet ze tegenwoordig zelf inplannen anders komt er van reflectie weinig terecht, al vind je het nog zo belangrijk. Je hebt er simpelweg de rust en ruimte niet voor. Belangrijk dus om een bewuste keuze te maken en deze tijd voor jezelf te claimen.

Wil jij leren en presteren stimuleren door zelfreflectie?

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk

1 keer per week genoeg?

Daarbij komt dat we geneigd zijn te denken dat 1 keer reflecteren per week wel voldoende is. Maar daar gaat het mis. Onze hersenen zijn er niet op gemaakt langere tijd details te onthouden. Als je op vrijdag terugdenkt aan maandag en wat je toen ook alweer precies gedaan hebt in vergadering X en welk effect dat had, is dit bijna niet meer terug te halen. Het blijft bij globale overpeinzingen. Terwijl als je gelijk of dagelijks terugkijkt, het nog vers in je geheugen zit en je specifiek kan aangeven wat er goed en minder goed ging. Dagelijkse reflectie is dus het devies. Het leereffect is vele malen groter.

Gewoon doen

Als je wilt leren of af wilt van zaken waar je steeds tegen aanloopt, dan gaat reflecteren je helpen. ‘Meten is weten’ gaat hier op. Als je niet meet, verandert er namelijk niets. Meten zorgt voor bewustwording en helpt je om te leren van je eigen ervaringen. Dat is wat reflectie doet. Zelfreflectie meer in de praktijk brengen? Hierbij enkele handvatten om het jezelf makkelijker te maken.

Begin klein: pak één moment op de dag en kijk hierop terug. Bijvoorbeeld een gesprek, een vergadering, een presentatie, een projectoverleg. Begin klein.

Gebruik een aantal vragen die jezelf steeds stelt: je kan bijvoorbeeld de volgende vragen gebruiken als leidraad: wat ging er goed? wat ging er minder goed? wat deed ik precies? wat was daar het effect van? wat kan ik de volgende keer anders/beter doen?

Kies één moment op de dag dat je even stilstaat: kies een vast moment in je agenda om elke dag even stil te staan en terug te kijken. Kies hiervoor een moment wanneer je echt even rust hebt. Dus niet midden op de dag in alle hectiek, maar bijvoorbeeld aan het einde van je werkdag, in de auto naar huis of ’s avonds na het 8 uur journaal.

Maak het een routine: maak het laagdrempelig voor jezelf. Zorg dat het een dagelijkse routine wordt. Laat reflecteren, net als tandenpoetsen, een volstrekt normaal onderdeel worden van je dagelijkse leven. Dan kost het je weinig tijd en energie.

Reflecteren is een krachtige manier om effectiever te leren en resultaat te verbeteren.

Geschreven door

Mariska Wijbenga

Purple. with a purpose

Gepubliceerd: 11-07-2017

Op de hoogte blijven?

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij leren en presteren stimuleren door zelfreflectie?

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk!

Andere interessante artikelen

Case study Vivat

Casestudy IT’ers VIVAT realiseren aantoonbare gedragsveranderingDe uitdagingen voor grote bedrijven om snel in te spelen op de veranderende wereld zijn immens. Het IT-bedrijf van VIVAT Verzekeringen gebruikte de methodiek en het online platform van Perflectie om haar...

Maak het verschil met je eendaagse training

Maak het verschil met je eendaagse training Als trainer wil je het verschil maken. Het liefst verzorg je daarom intensieve ontwikkeltrajecten met veel contactmomenten, om op deze manier deelnemers een echte stap in hun ontwikkeling te laten zetten. Helaas is dit niet...

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training Interview uit Personeelsbeleid met Sander ten Kate door Simone Lensink “Tijdens mijn HR-studie verbaasde het mij al hoe het trainingsveld binnen HR in elkaar zit. Er wordt in veel organisaties nog steeds...

Stefan Op de Woerd is binnen Perflectie verantwoordelijk voor het ondersteunen van alle trainers die met Perflectie samenwerken. Hij hoort dagelijks waar trainers tegenaan lopen in gesprekken met opdrachtgevers, maar kent ook de succesverhalen. Daarom deelt hij graag zijn inzichten met je. 

 

Schrijf je in en ontvang de komende 3 dagen elke dag een belangrijk inzicht om de gesprekken met je opdrachtgevers effectiever en inspirerender te maken.

Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt binnen enkele minuten het eerste inzicht in je mailbox.

Download nu het gratis 'Actieplan voor deelnemers'

In het actieplan zitten de 5 elementen verwerkt die Runkeeper gebruikt om mensen te stimuleren.

Als je jouw deelnemers dit actieplan gedurende de training laat invullen, vergroot je de kans enorm dat ze hun persoonlijke doel halen. 

Download GRATIS het overzicht van 78 gedragingen

Per gedraging is bepaald hoe goed het te ontwikkelen is. Kies voor je training zoveel mogelijk makkelijk ontwikkelbaar gedrag dat past bij het onderwerp van de training. Zo maak je nog meer impact als trainer.

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk

 

Ontvang 6 dagen lang de beste E-books, templates en werkvormen om continu leren te stimuleren.

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de eerste tool in je mailbox.

Download nu GRATIS de starters guide ‘In 7 stappen naar effectieve stretch assignments’

 

Met dit stappenplan zet je mensen op een positieve manier aan tot leren dat direct bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de starters guide in je mailbox.

Download nu GRATIS het
E-book 'De 6 principes van succesvolle gedragsverandering’

 

 

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten het E-book in je mailbox.

Download nu GRATIS de praatplaat

Download nu GRATIS de praatplaat

 

Deze praatplaat kun je gebruiken in gesprekken met opdrachtgevers om je 70-20-10 aanpak toe te lichten

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de praatplaat in je mailbox.

Download nu gratis het persoonlijk actieplan

 

Met dit actieplan ben je optimaal voorbereid om je goede voornemens succesvol in de praktijk te brengen.

Download nu GRATIS de 30-day challenge toolbox

 

Ontwerp je eigen challenge en daag jouw deelnemers uit om direct in de praktijk aan de slag te gaan.

Pin It on Pinterest