Maak het verschil met je eendaagse training

Als trainer wil je het verschil maken. Het liefst verzorg je daarom intensieve ontwikkeltrajecten met veel contactmomenten, om op deze manier deelnemers een echte stap in hun ontwikkeling te laten zetten.

Helaas is dit niet altijd mogelijk. Soms is het maximaal haalbare slechts een eendaagse training. Of dit nu komt door tijdgebrek of beperkt budget. De grote vraag is hoe je als trainer ook dan het verschil kunt maken.

Less is more

Elke opdrachtgever begrijpt dat een eendaagse training minder impact heeft dan een intensief ontwikkeltraject. Je bereikt tenslotte geen duurzame gedragsverandering met een dag trainen, hoe goed de training ook is.

Aangezien je slechts een dag tot je beschikking hebt, is het erg belangrijk om een heldere doelstelling voor je training te bepalen en het programma hier volledig op af te stemmen. Alleen op deze manier kun je de verwachtingen van de opdrachtgever ooit overtreffen. Eén ding is daarbij cruciaal: focus!

Begin with the end in mind…

Je hebt één dag om het verschil te maken. Dat verschil zal moeten blijken uit het feit dat jouw deelnemers na de training zichtbaar ander gedrag vertonen. Het ontwerpen van jouw training begint dus met dit einddoel voor ogen.

De vraag is dan ook: wat is precies het gewenste gedrag dat deelnemers straks meer moeten laten zien? Dit bepaalt vervolgens de focus van jouw training. Bij het bepalen van het gedrag dat centraal komt te staan, kun je gebruik maken van zogenaamde gedragskaarten (deze vind je in de 30-day challenge Toolbox en kun je hier GRATIS downloaden). Tip: betrek de klant bij dit proces!

Maak een challenge

Jij hebt een dag om het verschil te maken, maar jouw deelnemers hebben veel langer de tijd. Zij kunnen tenslotte elke dag oefenen met het gedrag dat in de training centraal stond. Nu weten we natuurlijk allemaal dat de meeste deelnemers dat niet vanzelf gaan doen. Gelukkig kun jij ze daarbij helpen (zonder dat je er zelf bij hoeft te zijn).

Een leuke manier om je deelnemers na de training te stimuleren, is met een challenge. Hierbij laat je ze bijvoorbeeld 30 dagen oefenen met het nieuwe gedrag en structureel bijhouden hoe het is gegaan. En iedereen die het een maand volhoudt, kun je een mooi certificaat aanbieden.

Het grote voordeel van een dergelijke challenge is dat deelnemers routines beginnen te ontwikkelen. Hoe vaker ze namelijk oefenen, hoe minder moeite het hen kost om het nieuwe gedrag te laten zien, totdat het uiteindelijk onbewust en automatisch gaat. Zo maak je echt het verschil als trainer!

Maak het makkelijk

Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk deelnemers hun challenge succesvol afronden. Het is daarom belangrijk om het ze zo makkelijk mogelijk te maken. Dit kan door ze dagelijks even te herinneren aan hun challenge, bijvoorbeeld met een kleine opdracht, een prikkelende reflectievraag of een handige tip. Zo blijft de challenge continu top-of-mind.

Nu denk je misschien: hoeveel tijd gaat mij dat wel niet kosten? Wees gerust, je kunt het ook jezelf heel makkelijk maken. Er is tegenwoordig namelijk moderne technologie beschikbaar waarmee je heel makkelijk een 30-day challenge kunt creëren. Hiermee kun je jouw trajecten op een innovatieve manier verrijken en opdrachtgevers laten zien dat je echt het verschil maakt.

Het kan dus…

Natuurlijk kun je met een intensief, meerdaags traject meer bereiken dan met een eendaagse training. Maar ook als je die tijd niet hebt, kun je echt het verschil maken. En het is misschien nog wel makkelijker dan je dacht. Door deelnemers een challenge aan te bieden, zou je zomaar eens de verwachtingen van je opdrachtgever kunnen overtreffen.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Perflectie, het online platform voor trainers en organisaties om blijvende gedragsverandering te realiseren. Benieuwd naar hoe Perflectie mensen hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Perflectie

Jochem Aubel

Perflectie
Gepubliceerd: 03-04-2018
Op de hoogte blijven?

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de impact van je training vergroten?

Download dan GRATIS de 30-day challenge toolbox. Ontwerp hiermee je eigen challenge en daag jouw deelnemers uit om direct in de praktijk aan de slag te gaan.
Andere interessante artikelen

Case study Vivat

Casestudy IT’ers VIVAT realiseren aantoonbare gedragsveranderingDe uitdagingen voor grote bedrijven om snel in te spelen op de veranderende wereld zijn immens. Het IT-bedrijf van VIVAT Verzekeringen gebruikte de methodiek en het online platform van Perflectie om haar...

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training Interview uit Personeelsbeleid met Sander ten Kate door Simone Lensink “Tijdens mijn HR-studie verbaasde het mij al hoe het trainingsveld binnen HR in elkaar zit. Er wordt in veel organisaties nog steeds...

Hoe jouw goede voornemens wél slagen

Hoe jouw goede voornemens wél slagen Het is bijna zover. Op 1 januari gaan miljoenen Nederlanders aan de slag met hun goede voornemens. Wist je dat een maand later 80% alweer is teruggevallen in hun oude gedrag? Dat kan beter! Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd...

Stefan Op de Woerd is binnen Perflectie verantwoordelijk voor het ondersteunen van alle trainers die met Perflectie samenwerken. Hij hoort dagelijks waar trainers tegenaan lopen in gesprekken met opdrachtgevers, maar kent ook de succesverhalen. Daarom deelt hij graag zijn inzichten met je. 

 

Schrijf je in en ontvang de komende 3 dagen elke dag een belangrijk inzicht om de gesprekken met je opdrachtgevers effectiever en inspirerender te maken.

Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt binnen enkele minuten het eerste inzicht in je mailbox.

Download nu het gratis 'Actieplan voor deelnemers'

In het actieplan zitten de 5 elementen verwerkt die Runkeeper gebruikt om mensen te stimuleren.

Als je jouw deelnemers dit actieplan gedurende de training laat invullen, vergroot je de kans enorm dat ze hun persoonlijke doel halen. 

Download GRATIS het overzicht van 78 gedragingen

Per gedraging is bepaald hoe goed het te ontwikkelen is. Kies voor je training zoveel mogelijk makkelijk ontwikkelbaar gedrag dat past bij het onderwerp van de training. Zo maak je nog meer impact als trainer.

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk

 

Ontvang 6 dagen lang de beste E-books, templates en werkvormen om continu leren te stimuleren.

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de eerste tool in je mailbox.

Download nu GRATIS de starters guide ‘In 7 stappen naar effectieve stretch assignments’

 

Met dit stappenplan zet je mensen op een positieve manier aan tot leren dat direct bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de starters guide in je mailbox.

Download nu GRATIS het
E-book 'De 6 principes van succesvolle gedragsverandering’

 

 

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten het E-book in je mailbox.

Download nu GRATIS de praatplaat

Download nu GRATIS de praatplaat

 

Deze praatplaat kun je gebruiken in gesprekken met opdrachtgevers om je 70-20-10 aanpak toe te lichten

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de praatplaat in je mailbox.

Download nu gratis het persoonlijk actieplan

 

Met dit actieplan ben je optimaal voorbereid om je goede voornemens succesvol in de praktijk te brengen.

Download nu GRATIS de 30-day challenge toolbox

 

Ontwerp je eigen challenge en daag jouw deelnemers uit om direct in de praktijk aan de slag te gaan.

Pin It on Pinterest