Casestudy

IT’ers VIVAT realiseren aantoonbare gedragsverandering

De uitdagingen voor grote bedrijven om snel in te spelen op de veranderende wereld zijn immens. Het IT-bedrijf van VIVAT Verzekeringen gebruikte de methodiek en het online platform van Perflectie om haar medewerkers het gedrag aan te leren dat past bij de nieuwe eisen van deze tijd. Met succes: 77% van de medewerkers ontwikkelde aantoonbaar nieuw gedrag.

%

van de medewerkers heeft aantoonbaar nieuw gedrag ontwikkeld

reflecties & feedback

Uitdagingen in een veranderende wereld

IT vormt het hart van verzekeringsbedrijf VIVAT, dat zich onderscheidt met innovatieve technologieën en efficiënte bedrijfsvoering. Dit vraagt veel van de medewerkers. Slagvaardigheid en wendbaarheid zijn essentieel.

Het IT Management van VIVAT besefte dat alleen maar eisen stellen niet gaat werken. Dat was al vaak genoeg geprobeerd. Ze wilden medewerkers daarom echt faciliteren bij de ontwikkeling van nieuw gedrag.

Manager IT Ron Severins: “We vragen andere dingen van mensen. Daarvoor is ander gedrag nodig. We wilden mensen in de modus van leren krijgen.”

VIVAT is een van de grootste verzekeringsbedrijven in Nederland, het moederbedrijf van bekende merken als Zwitserleven, Reaal en Route Mobiel.

VIVAT biedt haar klanten slimme en vooruitstrevende oplossingen. Zij gebruikt daarvoor innovatieve technologieën en blinkt uit in efficiënte bedrijfsvoering. VIVAT koestert een wendbare en slagvaardige cultuur waardoor medewerkers groeien en de dienstverlening aan de klant elke dag verbetert.

Perflectie als katalysator van gedragsverandering

Kleine stappen
De methodiek van Perflectie sloot naadloos aan bij de visie van het IT Management. Ron Severins: “De kracht van Perflectie is dat je in kleine stappen richting je doel gaat. Mensen worden blij als ze een stap gehaald hebben. Bij een grote stap duurt het te lang totdat je blij bent. Dat motiveert mensen niet.”

Feedbackteam
Ook het feit dat je een team van collega’s hebt die je ondersteunen en feedback geven sprak Ron erg aan: “Je hebt 3 vaste mensen die jou continu feedback geven. Daar leer je van. Als je het helemaal alleen moet doen, gaat het niet werken.”

Online platform
Het online platform van Perflectie was de perfecte manier om mensen in de praktijk te ondersteunen bij de verandering. Ron: “Het platform van Perflectie sluit heel goed aan bij het proces van gedragsverandering. Zo kun je de eerder genoemde kleine stappen bepalen en je voorbereiden op spannende momenten. Daarnaast ontvang je veel leuke tips & trucs over de competentie waar je mee bezig bent. Kortom, een heel compleet platform.”

“Ik zou Perflectie zo weer inzetten voor gedragsverandering bij medewerkers. Ik heb gezien dat het werkt.”
– Ron Severins, VIVAT Verzekeringen

Eenvoudige implementatie zorgt voor snelle start

De implementatie van Perflectie was eenvoudig en snel. De medewerkers namen deel aan een startdag, waarin zij hun persoonlijke verandertraject helemaal scherp stelden. Aan het einde van de dag legden ze dit traject vast in het online platform en konden ze beginnen. Ron: “Perflectie is heel toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Mensen gingen lekker aan de slag en namen eigenaarschap voor hun verandering.”

VIVAT heeft een aantal zaken gedaan om de verandermethodiek te borgen in de bedrijfsvoering. Ten eerste gaf het management het goede voorbeeld, door als eerste groep zelf te starten. Daarnaast is Ron als interne coach aangesteld om de voortgang te monitoren en waar nodig mensen verder te helpen. Tot slot heeft VIVAT de ontwikkeldoelen opgenomen in de beoordelingscyclus.

Echte, aantoonbare gedragsverandering

Allereerst was het snel duidelijk dat Perflectie in een behoefte voorzag. Driekwart van de medewerkers koos ervoor om Perflectie te gebruiken, terwijl de deelname vrijwillig was.

Een belangrijk effect van Perflectie is dat mensen reflecteren op gedrag en elkaar feedback geven. Ron: “Het ging echt leven.” Dat kun je wel zeggen. Er is maar liefst 7.813 keer reflectie en feedback vastgelegd door de IT-collega’s van VIVAT.

Maar het allermooiste is dat mensen echt ander gedrag gingen vertonen. Ron: “Je ziet mensen ineens dingen anders doen. Dan denk ik: dat is mooi, het werkt dus!”
Uiteindelijk heeft 77% van de medewerkers aantoonbaar nieuw gedrag aangeleerd. VIVAT kijkt dan ook terug op een heel succesvol traject. Ron: “Ik zou Perflectie zo weer inzetten voor gedragsverandering bij medewerkers. Ik heb gezien dat het werkt.”

Sparren met Stefan

Benieuwd naar hoe Perflectie voor jou kan werken? Of heb je nog vragen over het platform? Plan nu een belafspraak in met Stefan Op de Woerd op een moment dat het jou uitkomt.

Stefan Op de Woerd
Eigenaar Perflectie
06 24674286

Stefan Op de Woerd is binnen Perflectie verantwoordelijk voor het ondersteunen van alle trainers die met Perflectie samenwerken. Hij hoort dagelijks waar trainers tegenaan lopen in gesprekken met opdrachtgevers, maar kent ook de succesverhalen. Daarom deelt hij graag zijn inzichten met je. 

 

Schrijf je in en ontvang de komende 3 dagen elke dag een belangrijk inzicht om de gesprekken met je opdrachtgevers effectiever en inspirerender te maken.

Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt binnen enkele minuten het eerste inzicht in je mailbox.

Download nu het gratis 'Actieplan voor deelnemers'

In het actieplan zitten de 5 elementen verwerkt die Runkeeper gebruikt om mensen te stimuleren.

Als je jouw deelnemers dit actieplan gedurende de training laat invullen, vergroot je de kans enorm dat ze hun persoonlijke doel halen. 

Download GRATIS het overzicht van 78 gedragingen

Per gedraging is bepaald hoe goed het te ontwikkelen is. Kies voor je training zoveel mogelijk makkelijk ontwikkelbaar gedrag dat past bij het onderwerp van de training. Zo maak je nog meer impact als trainer.

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk

 

Ontvang 6 dagen lang de beste E-books, templates en werkvormen om continu leren te stimuleren.

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de eerste tool in je mailbox.

Download nu GRATIS de starters guide ‘In 7 stappen naar effectieve stretch assignments’

 

Met dit stappenplan zet je mensen op een positieve manier aan tot leren dat direct bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de starters guide in je mailbox.

Download nu GRATIS het
E-book 'De 6 principes van succesvolle gedragsverandering’

 

 

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten het E-book in je mailbox.

Download nu GRATIS de praatplaat

Download nu GRATIS de praatplaat

 

Deze praatplaat kun je gebruiken in gesprekken met opdrachtgevers om je 70-20-10 aanpak toe te lichten

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de praatplaat in je mailbox.

Download nu gratis het persoonlijk actieplan

 

Met dit actieplan ben je optimaal voorbereid om je goede voornemens succesvol in de praktijk te brengen.

Download nu GRATIS de 30-day challenge toolbox

 

Ontwerp je eigen challenge en daag jouw deelnemers uit om direct in de praktijk aan de slag te gaan.

Toolbox "Veranderen in de praktijk"

 

E-books, templates en werkvormen om de impact van je trainingen te vergroten.

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de eerste tool in je mailbox.

Pin It on Pinterest