3 trends die het trainersvak voorgoed veranderen

De tijd dat elke “leervraag” werd ingevuld met een training is voorbij. Er worden dan ook steeds meer en vooral ook andere eisen gesteld aan ontwikkeltrajecten. Welke trends liggen hieraan ten grondslag? En wat betekent dat voor jou als trainer?

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd nemen je mee in de drie trends die het trainersvak voorgoed veranderen en laten je zien hoe je hier als trainer je voordeel mee kunt doen.

Trend #1 – Van leren naar presteren

Organisaties investeren in de ontwikkeling van medewerkers vanuit de overtuiging dat dit de resultaten ten goede komt. L&D afdelingen hebben er dan ook veel belang bij om te laten zien dat interventies actief bijdragen aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen. De roep om de Return on Investment (ROI) van leren inzichtelijk te maken wordt daarbij steeds luider.

Deze trend zorgt voor andere gesprekken tussen trainers en opdrachtgevers. Een organisatie wil namelijk niet alleen meer weten hoe deelnemers de trainingsdag hebben ervaren, maar vooral wat ze er daarna in hun eigen praktijk mee hebben gedaan en waar dat toe heeft geleid. Dit vraagt om een andere manier van evalueren.

Vaak wordt het evaluatiemodel van Kirkpatrick gebruikt om trainingen op deze diepere niveaus te evalueren. De goede man was zijn tijd ver vooruit, aangezien hij dit model al in de jaren 50 (!) ontwikkelde. Maar een halve eeuw later kunnen we er niet meer omheen: het effect van leren wordt beoordeeld op aantoonbare gedragsverandering en aantoonbaar resultaat.

Evalueren is natuurlijk geen doel op zich. Waar het om gaat is dat een traject zo is ontworpen dat de kans op succesvolle gedragsverandering zo groot mogelijk is. Dat betekent dat trainers een diep inzicht moeten hebben in hoe veranderen werkt en hoe je dat in de praktijk kunt stimuleren. Succesvolle trainers gebruiken dit dan ook als basis bij het ontwerpen van hun trajecten.

Wil jij de impact van jouw trajecten vergroten?

Download dan GRATIS de toolbox ‘Veranderen in de praktijk’. Je ontvangt alles wat nodig is om je trajecten te ontwerpen met aantoonbare impact op gedrag en resultaten.

Trend #2 – Van trainingszaal naar werkvloer

Organisaties weten inmiddels hoe leren werkt:
Organisaties zetten dan ook steeds meer in op leren op de werkplek (de 70 van 70-20-10) en verwachten van trainers dat hun trajecten het leren in de praktijk versnellen. De grote uitdaging voor trainers is om hier invulling aan te geven. Hoe zorg je ervoor dat mensen ook echt in de praktijk gaan oefenen en reflecteren? Hoe kun je het leerproces beïnvloeden als je er zelf niet bij bent?

Je kunt dit doen door gebruik te maken van technologie. De moderne trainer is dan ook niet alleen een mensenmens, maar omarmt ook technologische innovaties. Sommige trainers laten zich nog afschrikken door technologie, terwijl dit in veel gevallen niet meer nodig is. De aanbieders van New Learning Technology maken het je namelijk steeds makkelijker om jouw ontwikkeltrajecten te verrijken en de impact ervan te verhogen.

Trend #3 – Van ‘one-size-fits-all’ naar ‘one-size-fits-one’

Het nieuwe toverwoord in veel organisaties is ‘one-size-fits-one’. Waar medewerkers vroeger allemaal door dezelfde “wasstraat” werden gehaald (‘one-size-fits-all’), realiseren veel bedrijven zich dat dit niet effectief is. Mensen ontwikkelen zich namelijk veel sneller als ze met hun eigen leervraag aan de slag gaan.

Toch zijn veel trainingen vaak nog ‘one-size-fits-all’. Er wordt daarbij wel aandacht besteed aan persoonlijke leerdoelen, maar vervolgens gaan alle deelnemers toch met dezelfde oefeningen aan de slag en leren ze dezelfde vaardigheden aan. Het eigenaarschap ligt daarbij te weinig bij de deelnemer en nog te veel bij de trainer. De vraag is dus hoe je als trainer alle deelnemers een persoonlijk traject kunt bieden.

We kunnen daarbij veel leren van de ontwikkelingen in het onderwijs. De focus in deze sector is in de loop der jaren veranderd van docent naar facilitator. Vroeger stond de leraar namelijk voor de klas zijn verhaal te houden. Tegenwoordig ondersteunt hij leerlingen in hun leerproces en is hij beschikbaar indien nodig. Ook de trainer wordt steeds meer iemand die medewerkers helpt om in hun eigen praktijk te veranderen. Dat heeft natuurlijk effect op de training.

Bij een ‘one-size-fits-one’ training ligt de focus op het creëren van inzicht dat zo duidelijk is dat je er direct mee aan de slag kan. Trainers die dit beseffen zorgen ervoor dat elke deelnemer met een persoonlijk en concreet actieplan terug gaat naar de werkplek. Daarmee is de training het startpunt van een traject, dat zich daarna grotendeels in de praktijk afspeelt. Uiteraard kun je deelnemers daarbij ondersteunen, door hen continu bewust te laten reflecteren op wat zij zich hebben voorgenomen en feedback uit hun omgeving te stimuleren.

De trainer van de toekomst

Het mag duidelijk zijn dat de drie genoemde trends leiden tot een andere invulling van het trainersvak. Wat heb jij als trainer te doen?

  1. Ontwerp leertrajecten met aantoonbare impact op gedrag en resultaten
  2. Stimuleer leren in de praktijk door de inzet van de juiste technologie
  3. Ondersteun deelnemers in het bepalen en behalen van leerdoelen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We helpen je daarom graag op weg met onze toolbox ‘Veranderen in de praktijk’. Deze toolbox zit vol met handige hulpmiddelen om jouw invulling van het trainersvak ‘future proof’ te maken.

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Perflectie, het online platform voor trainers en organisaties om blijvende gedragsverandering te realiseren. Benieuwd naar hoe Perflectie mensen hierbij ondersteunt? Bekijk dan de product tour.

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Perflectie

Jochem Aubel

Perflectie
Gepubliceerd: 21-07-2017
Op de hoogte blijven?

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil jij de impact van jouw trajecten vergroten?

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk en ontvang 6 dagen lang de beste E-books, templates en werkvormen om continu leren te stimuleren.
Andere interessante artikelen

Maak het verschil met je eendaagse training

Maak het verschil met je eendaagse training Als trainer wil je het verschil maken. Het liefst verzorg je daarom intensieve ontwikkeltrajecten met veel contactmomenten, om op deze manier deelnemers een echte stap in hun ontwikkeling te laten zetten. Helaas is dit niet...

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training

Perflectie faciliteert blijvende gedragsverandering na training Interview uit Personeelsbeleid met Sander ten Kate door Simone Lensink “Tijdens mijn HR-studie verbaasde het mij al hoe het trainingsveld binnen HR in elkaar zit. Er wordt in veel organisaties nog steeds...

Hoe jouw goede voornemens wél slagen

Hoe jouw goede voornemens wél slagen Het is bijna zover. Op 1 januari gaan miljoenen Nederlanders aan de slag met hun goede voornemens. Wist je dat een maand later 80% alweer is teruggevallen in hun oude gedrag? Dat kan beter! Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd...

Stefan Op de Woerd is binnen Perflectie verantwoordelijk voor het ondersteunen van alle trainers die met Perflectie samenwerken. Hij hoort dagelijks waar trainers tegenaan lopen in gesprekken met opdrachtgevers, maar kent ook de succesverhalen. Daarom deelt hij graag zijn inzichten met je. 

 

Schrijf je in en ontvang de komende 3 dagen elke dag een belangrijk inzicht om de gesprekken met je opdrachtgevers effectiever en inspirerender te maken.

Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt binnen enkele minuten het eerste inzicht in je mailbox.

Download nu het gratis 'Actieplan voor deelnemers'

In het actieplan zitten de 5 elementen verwerkt die Runkeeper gebruikt om mensen te stimuleren.

Als je jouw deelnemers dit actieplan gedurende de training laat invullen, vergroot je de kans enorm dat ze hun persoonlijke doel halen. 

Download GRATIS het overzicht van 78 gedragingen

Per gedraging is bepaald hoe goed het te ontwikkelen is. Kies voor je training zoveel mogelijk makkelijk ontwikkelbaar gedrag dat past bij het onderwerp van de training. Zo maak je nog meer impact als trainer.

Download nu GRATIS de Toolbox Veranderen in de praktijk

 

Ontvang 6 dagen lang de beste E-books, templates en werkvormen om continu leren te stimuleren.

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de eerste tool in je mailbox.

Download nu GRATIS de starters guide ‘In 7 stappen naar effectieve stretch assignments’

 

Met dit stappenplan zet je mensen op een positieve manier aan tot leren dat direct bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de starters guide in je mailbox.

Download nu GRATIS het
E-book 'De 6 principes van succesvolle gedragsverandering’

 

 

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten het E-book in je mailbox.

Download nu GRATIS de praatplaat

Download nu GRATIS de praatplaat

 

Deze praatplaat kun je gebruiken in gesprekken met opdrachtgevers om je 70-20-10 aanpak toe te lichten

Gefeliciteerd! Je ontvangt binnen enkele minuten de praatplaat in je mailbox.

Download nu gratis het persoonlijk actieplan

 

Met dit actieplan ben je optimaal voorbereid om je goede voornemens succesvol in de praktijk te brengen.

Download nu GRATIS de 30-day challenge toolbox

 

Ontwerp je eigen challenge en daag jouw deelnemers uit om direct in de praktijk aan de slag te gaan.

Pin It on Pinterest